İyi Anne Baba Olmanın 7 Yolu

anne baba olmak

Çocuklarımız bizler için her şeyden daha kıymetlidir. Biliyoruz ki sizde her anne baba gibi çocuğunuza iyi bir gelecek sunmak, onları en güzel şekilde yetiştirmek istiyorsunuz. Burada sizin çocuğunuza nasıl davranacağınız çok önemli çünkü çocuklar ne görürse aynısını yaparlar. İşte iyi anne baba olmanın 7 yolu;


Göz Teması Kurun


Çocuklarınızda konuşurken göz teması kurmaya özen gösterin, göz teması iletişimin en önemli ayrıntısıdır. Çocuğunuzu dinlerken gözünün içine bakıp söylediklerini onaylar gibi ara sıra kafa sallamanız, ona ayrıca öz güven verecektir. Bu ona aynı zamanda bir birey olduğunu da öğretecektir.



Diz Çökerek İletişim Kurun


Çocuğunuzla konuşurken eğilmeyin, onunla diz çökerek konuşun çocuğunuz kendinin dinlendiğini, fikirlerinin önemsendiğini düşünecektir. Aynı zamanda da sizin sözünüzü daha çok dinleyecektir.


Başınızdan Savmayın


Çocuğunuz size gelip bir şey sorduğu zaman veya bir şey anlattığı zaman çocuğunuza yönelip onu dinleyin. Asla çocuğunuzu ertelemeyin. Bunu yapmanız bir süre sonra onunda sizin sözünüzü dinlememesine sebep olacaktır.

Elektronik Aletlere Alıştırmayın


Çocuğunuzu başınızdan savmak için ellerine tablet, cep telefonu, bilgisayar vb. gibi elektronik aletler vermeyin. Çocuklara bunları alıştıranlar aslında ebeveynler, bebekken her ağladığında susması için eline cep telefonu verilirse zamanla çocuk bağımlı hale gelecektir.


Onlara Zaman Ayırın


Çocuğunuzla kendinize zaman ayırın. Bu zamanları kategorilere ayırarak vakit geçirin. Örneğin etkinlik zamanı, oyun zamanı, kitap okuma zamanı gibi. Çocuğunuzla çocuk olmaktan çekinmeyin onunla yeri geldi mi arkadaş gibi eğlenmesini de bilin. Eğer bir işte çalışıyorsanız çalışmadığınız zamanlarda mutlaka çocuğunuza zaman ayırmalısınız.


Ödül veya Cezayı İyi Ayarlayın


Çocuğunuza sık sık ne ödül verin ne ceza. Çocuğunuza sık sık ceza verirseniz çocuğunuz daha kötüye gidecektir. İnat yaparak aynı hatayı daha çok yapmaya başlar, çocuğunuzla inatlaşmayın. Çocuğunuza sık sık ödül verirseniz de normalde yapması gereken şeyi yaparken bile sizden bir beklentisi olacaktır. Kendini şartlar, ‘ödül yoksa yapmam’ gibi.



Siz Ne Yaparsanız Çocuğunuzda Onu Yapar


Çocuklarınıza nasıl davranırsanız, çocuğunuz da size o şekil davranır. Çocuğunuzu aşağılamayın, onlara sözlü veya fiziksel şiddet uygulamayın, onları ikinci planda tutmayın, ona küsmeyin, yalan söylemeyin, onunla dalga geçmeyin her yaptığı şeyi eleştirmeyin, onun öğrenmesine izin verin ve yaptığı yanlışlarda abartılı tepki göstermeyin…


Etiketler: iyi anne baba olmak, iyi anne baba nasıl olunur
Aralık 08, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR